Kira sözleşmesi hangi hakka girer?
Kira sözleşmesi kiracıya göreceli bir hak tanır ve kira sözleşmesinin geçerli olması için ev sahibinin kiralanan mülkün sahibi olması gerekmez. Kira sözleşmesi genellikle biçimden bağımsız bir sözleşmedir.
Kira sözleşmesi ayni hak mıdır?
Kira sözleşmesi kiracıya kişisel haklar tanır, ayni bir hak değildir. Yani kira sözleşmesinden doğan ilişkiler sadece ev sahibi tarafından ileri sürülebilir, başkasına karşı ileri sürülemez.
Kira sözleşmesi nispi hak mı?
Kira sözleşmesi aynı zamanda nispi bir sözleşmedir ve ev sahibi kiralanan taşınmaz üzerinde üçüncü bir şahsa üstün haklar tanırsa, kira sözleşmesinin tarafı olmayan üçüncü şahsın kiralanan taşınmazı kiracıya tahsis etme yükümlülüğü genellikle yoktur.
Kira sözleşmesi nasıl bir haktır?
Kira sözleşmesi, mülk sahibi ile söz konusu mülkü kullanma hakkını kendisine veren kiracı arasındaki anlaşmayı içeren bir sözleşmedir. Evin aylık ve yıllık kira bedeli, ödeme tarihi, kira artış miktarı ve sözleşmenin başlangıç tarihi gibi detaylar kira sözleşmesinde yer alır.
Kira sözleşmesi hangi tür sözleşmedir?
Bu bakımdan kira sözleşmesi, taraflar arasında karşılıklı rızaya dayanan, karşılıklı borç yükleyen, ivazsız ve sürekli bir borç doğuran bir sözleşmedir (Prof.Dr.Fahrettin ARAL – Prof.Dr.Hasan AYRANCI, Borçlar Hukuku Özel Borç İlişkileri, 10. basım, Ankara 2012, s.230).
Kiracı hangi haklara sahiptir?
Kiracı hakları nelerdir? Tahliye için bir sebep yoksa, mülkü kullanım için iade etme hakkı. Gerekirse, kira mülkünde sonradan ortaya çıkan herhangi bir sorunun çözülmesini talep etme hakkı.
Sınırlı aynı haklar nelerdir?
Sınırlı mülkiyet hakları, hak sahibine mülkiyet hakkıyla verilen yetkilerden birini veya her ikisini de veren haklardır. Bu haklar, irtifak hakkı, rehin hakkı ve taşınmaz ipotek hakkıdır. Mallar tek bir kişiye aitse, bu kişisel mülkiyettir; birkaç kişiye aitse, bu müşterek mülkiyettir.
Kira şerhi sınırlı ayni hak mıdır?
Mülkiyet devrine eşdeğer olmayan haklar söz konusu olduğunda, mülkiyet hakkı sahibi sözleşmenin tarafı sayılmaz. Kira sözleşmesinin sınırlı mülkiyet hakkına tabi olması Türk Borçlar Kanunu’nun maddeleriyle yasaklanmıştır.
Sınırlı ehliyetli kira sözleşmesi yapabilir mi?
Hukuki ehliyeti olmayanlar, satın alma, kiralama, iş (istisna) ve hizmet sözleşmeleri gibi sorumluluğu kendilerine ait olan işlemleri bizzat yapamazlar. Kural olarak, bu tür hukuki işlemler sınırlı kişiler adına yasal temsilcileri tarafından yürütülür.
Kira sözleşmesi nispi mi maktu mu?
Leasing sözleşmeleri yalnızca nispi vergiye tabiydi, sabit oranlı vergiye değil. Bu nedenle, belirli bir miktarda para içermeyen leasing sözleşmeleri damga vergisine tabi değildir.
Kira kontratı ile kira sözleşmesi aynı mı?
Bu tanımla, kira sözleşmesi artık ev sahibi ile kiracı arasındaki bir senet işlevi görmektedir. Kira sözleşmesi, ev sahibi ile kiracı arasındaki şartları ve kiralanan mülk için genel şartları ve koşulları düzenler. Kira sözleşmesi her iki taraf için de bağlayıcıdır ve yalnızca karşılıklı anlaşma ile feshedilebilir.
Kira sözleşmesi standart mıdır?
Kira sözleşmesi nedir? Kira sözleşmesinin farklı standartları vardır. Örneğin, standart bir kira sözleşmesi üç bölümden oluşur: kiracıya mülkle birlikte verilen eşyalar ve mobilyalar (1) ve özel (2) ve genel koşulların (3) belirtildiği alanlar.
Kira sözleşmesinden doğan hak nasıl bir haktır?
Kira sözleşmesinin devri, sözleşme ilişkisini sonlandırmak isteyen kiracıya tanınan bir haktır. Buna göre kiracı, ev sahibinin yazılı onayıyla kira sözleşmesini üçüncü bir kişiye devredebilir.
Kira kontratı kaç yıl geçerlidir?
Belirli süreli kira sözleşmesine göre 10 yıl hesaplanırken sözleşmede belirtilen süre dikkate alınmaz. Kira sözleşmesinin ne kadar süreyle geçerli olduğuna bakmak gerekir. Bu süre ve 10 yıl geçtikten sonra uzatma yılı tamamlanmış olur.
Kira sözleşmesi hangi hallerde geçersizdir?
Kira sözleşmesi; kanuna, ahlaka veya kamu düzenine aykırı olması, taraflardan birinin sözleşme yapma ehliyetinden yoksun olması, sözleşmenin zorla veya tehditle imzalanması, kira sözleşmesinin yazılı şekle aykırı olması ve kiralananın hukuka aykırı kullanılması hallerinde geçersiz sayılır.
Kira sözleşmesi hangi hukuk dalıyla ilgilidir?
Kira sözleşmesi nedir? Türk Borçlar Kanunu’na (TBK) göre kira sözleşmesi, ev sahibinin kiracıya bir şeyi veya ondan elde edilen yararı kullanma hakkını vermeyi, kiracının da karşılığında kararlaştırılan kirayı ödemeyi üstlendiği bir sözleşmedir.
Kira sözleşmesi hukuki işlem midir?
Kira sözleşmesi, sürekli borç doğuran bir sözleşmedir. Bu özellik, kiralayanın kiralananı sözleşme süresince kullanılmaya elverişli bir durumda tutma borcundan kaynaklanmaktadır (TBK m. 301).
Kira sözleşmesi nerede ifa edilir?
Kira sözleşmesinden doğan davalarda, kira sözleşmesinin yapıldığı yer mahkemesi yetkilidir. Buna göre, sözleşmenin feshi, fesih halinde kira alacağı, kira tespiti ve ayarlanması gibi uygulamaları içeren davalarda kiralananın bulunduğu yer mahkemesi yetkili sayılır.
Borçlar Kanunu 344. madde nedir?
TBK Madde 344: Yeni Borçlar Kanunu’nun 344. maddesine göre belirleme; “Taraflar arasında, uzatılan kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksinin on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek kaydıyla geçerlidir.”